標題: 會員請自律 [打印本頁]

作者: AWU    時間: 2008-1-11 09:39 PM     標題: 會員請自律

自拍兵團版面嚴禁批評相中人及拍攝者技術,
再有犯規者一律即BAN.

此舉旨在讓辛苦拍攝的會員有一個良好的氣氛下繼續分享作品,
無人會願意在被彈三彈四的情況出相的.

-----------------------------------------------------------------------------------

唔懂得尊重人的, 我們亦不懂得尊重你.

會員mtf08420842, 批評相中人, 被扣10分及禁言.

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid2473768
作者: noell    時間: 2008-1-12 12:30 AM

"唔懂得尊重人的, 我們亦不懂得尊重你."
說得好
煩請貴版主到 "醫務所門診部"解答本人的問題 (Posted: 2007-12-21)
http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... ;page=32#pid2451047
作者: d228216    時間: 2008-1-12 12:45 AM

noell 長期干擾本站運作, ban!  
作者: fongcw    時間: 2008-1-12 08:57 AM

Originally posted by AWU at 2008-1-11 21:39:
自拍兵團版面嚴禁批評相中人及拍攝者技術,
再有犯規者一律即BAN.
來得呢度, 當然會尊重此處的版規. 但此版規有否防礙交流? 惡意&沒有建設性的批評當然要禁, 不過如果是具建設性的批評呢? 例如提出曝光不足, 如何改良等等..., 其實可以提升大家的攝影技術, 又有何不可? 另外, 相中人大多是些明星之類的人物, 為何不可以評頭品足? 他們有些真的很有星味, 但另一些卻真的樣子有點..., 為何不可以討論一下 (只要大家明白各花入各眼, don't take it personally 就可以了).
在此與主相椎一下
作者: ##123##    時間: 2008-1-12 10:55 AM

有時善意o既批評係可以令人改善, 規則是否打哂成船人呢
作者: AWU    時間: 2008-1-12 11:14 AM

Originally posted by fongcw at 2008-1-12 08:57:

來得呢度, 當然會尊重此處的版規....
你其實可以留意一下d post, 技術交流當然無問題, 相信拍攝者亦會很樂意討論;
規則只係針對一些毫無建樹又只會批評的reply,

例如: 阿邊個邊個好肉酸呀.....之類等

如有問題, 歡迎提出, 我很樂意作出改善的, thanks.
作者: AWU    時間: 2008-1-12 11:15 AM

Originally posted by ##123## at 2008-1-12 10:55:
有時善意o既批評係可以令人改善, 規則是否打哂成船人呢
我相信只要係善意o既批評當然能令人接受的.
作者: yeung hiu he    時間: 2008-1-12 11:40 AM

有時真是不明白有d 會員鐘意搞搞震無幫襯,
有d 就為左呃分而亂咁出post, 到頭呢又被人扣分同被人ban,
真是有d 愚蠢!
但有時我自己都怕講錯野被版主ban, 我有時又直話直說,
可能得罪左某會員都唔知, 但我覺得有時好似會員mtf08420842呢個case咁,
他可能只批評該女明星樣衰, 而不是發post人的相, 其實呢d 只是會員自己憎恨該女明星,
而不是專登批評發post人所貼的相, 咁就ban a/c, 我覺得有點兒嚴謹!
你話好似會員 peterchu948 成日發post話某女星演技差就話破壞這裡的版規, 呢d 就抵死啦,
自作自受!
作者: ch.chak    時間: 2008-1-12 11:42 AM

Originally posted by fongcw at 2008-1-12 08:57 AM:

來得呢度, 當然會尊重此處的版規....
我覺得善意同惡意只係言語上的表達
好似如果我睇到一張相好暗既
我話
"乜張相暗到咁叫人點睇"同"如果張相影戈陣可以光d,咁效果可能會好d"
其實都係講緊同一樣野
但比人既感覺就好唔同
作者: ch.chak    時間: 2008-1-12 11:45 AM

Originally posted by yeung hiu he at 2008-1-12 11:40 AM:
有時真是不明白有d 會員鐘意搞搞震無...
不過咁bo
如果你唔鍾意相中人既
可以選擇唔同post同攻擊相中人
而唔係強迫你一定要去出post
某程度上都係抵死ga
作者: d228216    時間: 2008-1-12 11:52 AM

yeung hiu he:
原本討論區就係比人討論..但真係「有d 會員鐘意搞搞震無幫襯」.
情况難管制...版規只好一刀切, 一般技術討論, 藝人討論, 只要不是負面, 問題不大..
作者: Seiei    時間: 2008-1-12 02:00 PM

說得好 說得好
作者: sakura310    時間: 2008-1-12 02:48 PM

講真,而家版規變到咁緊
還不是因為有d會員不負責任的言論所致
我唔敢講有批評先有進步
我係相信有意見先有進步
如果人人都識最起碼的尊重,版規可以話無都無問題,因為大家都會自律
大家要抱怨甚麼的,不是向版規,而是應該向那些唔識尊重發post者的人
到有問題,大家要"講數",那班唔識尊重人ge人就會諸多借口
搞到咁,版規咪唯有一刀切lor
搞到正常會員想發表意見都話驚扣分,真係多得哥班唔識尊重人ge會員唔少
其實係咪善意批評,多數人睇落去都知
俾人話唔係的話,只係會話「我講事實之ma~」咁樣,總會大條道理
如果版主見到但唔做返d野,部分會員就只會變本加厲
係咪下下踩界話唔犯規就好威呢?
實在唔明白哥班人點諗
在這裡,我相信有大部分會員平日都發好貼,回好多post
但都從未俾人扣過分,點解人地可以做到而哥班惡意批評ge人做唔到之餘仲要唱反調呢?

明明不關我事,怎麼我越說越不爽的= =
作者: terryng2    時間: 2008-1-12 05:29 PM

我好唔鐘意我地好辛苦去影相又時好多人好難影到相的,但換來比人批評,令到我地好唔開心
我覺得自己唔鐘意可以唔睇呀,唔洗出言批評,要尊重下人ma
作者: teddybape    時間: 2008-1-12 06:23 PM

今次的爭論都是由我的執著引起。

不過我想強調只係唔想相中人被惡意批評,簡單D講,如果我唔影佢,唔POST佢咪唔會被人鬧囉。

就好似今日o係奧海城,方皓玟走埋黎同我講,你上次D相真係好靚,I'm Love its。既然佢地都咁俾面我,我當然唔想她們被人詆毀。

我覺得如果你認為個明星乞你憎,你大可以唔睇,更加可以唔回覆,無人迫你的。
作者: d228216    時間: 2008-1-12 09:16 PM

Originally posted by teddybape at 2008-1-12 06:23 PM:
今次的爭論都是由我的執著引起。

...
睇你既分數係貼數既3倍, 便知管理層對你的認同, 相片下載次數代表會員對你的支持, 不要為數個心存軌的人唔開心, 這些人我們會應付, 請做好你的工作, 影多d靚相番來.
作者: plicaplica    時間: 2008-1-12 10:03 PM

Teddybape, I am really appreciate your work, please continue and never mind the rubbish reply.

Thanks a lot.
作者: lywv5    時間: 2008-1-12 10:41 PM

support photographer!
作者: 文彼得    時間: 2008-1-12 10:41 PM

所有攝影哥哥唔好氣餒呀
唔係我地ef會員就冇得睇靚靚明星啦
加油呀!never give up~
作者: soccerking    時間: 2008-1-13 01:00 AM

你地嘅靚相已經成為我上嚟嘅動力, 唔好理d無聊人, 各位攝影高手努力呀....
作者: spareman4    時間: 2008-1-13 01:33 AM

To: teddybape

呢個世界咩人都有,
唔駛為一小撮無聊人而介懷,
更加唔值得因為呢 d 咁既人而影響自己,
做番你自己覺得值得做而又開心既事就得啦~~

To: 其他網友

請喺批評別人之前先自我檢查:

你話人樣衰嘅,
咁係咪自己個樣好得先?
如果人地兜口兜面話你個樣好衰,
你會唔會好受?

你話人影相影得差嘅,
咁係咪自己影得好好先?
係咪影 d 放上黎比大家睇下有幾好囉~
唔好坐喺度齋 dl 得把口阿支阿jor!

作者: billy987    時間: 2008-1-13 12:24 PM

無錯 我都覺得大家影得禁辛苦  作為欣賞者唔應該批評人地既技術
作者: 155220    時間: 2008-1-14 05:19 PM

想起以前第一次將自拍既相post上網,就遭受挫敗,因本人所拍的是翁靜晶,雖然她曾是藝人,但因現在是律師,加上本人的攝影技巧比較差劣,故得到批評。本人當然不開心,但現在,版主訂立規矩,令到所有post自拍相的版友都不會受到惡意批評,這樣是好的,可以鼓勵更多版友post自拍相,所以本人表示支持。
作者: ktv123    時間: 2008-1-24 04:52 AM

That is a very very construction post and comment.  One should know those pics are basically free to the other.  The pics may not be the best shots in certain standard but are definitely some hard work of the others.  That is the thing we all have to respect and appreciate.  Anyone who does not know at least this level of respect, he/she should not come here.
作者: Essie    時間: 2008-1-27 11:38 PM

SUPPORT!!! Be generous la...

歡迎光臨 香港追星 STARHK (http://starhk.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0